Tavaly is így volt és akkor sem szóltál!

Tavaly is így volt és akkor sem szóltál!

2020. december 01.Posted on

Ez az a mondat, amit a könyvvizsgálók többsége a legkevésbé szeretne hallani az ügyfelétől, vagy annak könyvelőjétől.  

A könyvvizsgálat egy nagyon komplex tevékenység, ráadásul nagyon közeli rokoni kapcsolatban áll a könyveléssel, aminek az okán sokan azonosítják a könyvvizsgálót egy jól képzett könyvelővel. De mi is a helyzet igazából, mit is csinál valójában egy könyvvizsgáló? Erre a kérdésre már bizony nem túl sokan tudják a választ, és honnan is tudhatnák. Jelen cikkben megpróbálom egy kicsit egyszerűen elmagyarázni ezen az egy mondaton keresztül, hogy mi a különbség egy kiváló könyvelő és egy könyvvizsgáló között. Persze ez a terjedelem erre nem lesz elegendő,  de ha folyamatosan követik az oldalt, akkor fogok újabb és újabb magyarázatokat adni, hogy mit és miért is csinál egy könyvvizsgáló. 

A könyvvizsgáló nem a könyvelést, hanem a beszámoló hitelességét ellenőrzi, ami azt is jelenti, hogy nem derít fel minden hibát a könyvelésben. Csak azokra a hibákra fókuszál, amelyek a beszámolóra lényeges hatással bírnak. Ezért előfordulhat egy olyan hiba a könyvelésben, ami az előző évben még nem volt lényeges, de idén már azzá vált, akár más hibákkal összevontan, vagy akár egyedileg is. A könyvvizsgáló a cég adózási környezetét is eszerint vizsgálja. Tehát, ha például ha az ügyfél helytelenül minősít áfa szempontjából egy tranzakciót és ennek okán olyan áfa kerül levonásra, amiről később kiderül, hogy nem lehetett volna levonható, akkor ez a kérdéskör is csak akkor kerül a könyvvizsgáló látókörébe, ha ez a hiba a beszámolóra lényeges hatással bírna. 

Ki dönti el, hogy mi a lényeges egy beszámolóban? Ez a könyvvizsgáló feladata. A könyvvizsgálónak fel kell mérnie a beszámoló felhasználóinak a körét és az Ő szemszögükből kell eldönteni, hogy számukra mi lehet olyan hiba a beszámolóban, ami miatt más üzleti döntéseket hoznának. Például, ha egy bank felmondaná a cég hitelét, vagy egy beszállító megváltoztatná a hitelkeretét, vagy a tulajdonos nem fizetne bónuszt a vezetésnek és még sorolhatnánk. 

Ez a könyvvizsgálat szerepe a gazdaságban, azaz a bizalom fenntartása arról, hogy a közzétett beszámolók mentesek a lényeges hibás állításoktól, ezért azok alapján lehet gazdasági döntéseket hozni, van valóság tartalmuk és nem csak egy fikció, amit a vizsgált szervezet magáról állít.